Правосуддя в умовах російської збройної агресії: оцінки та настрої військовослужбовців

20 серпня питання ратифікації Римського статуту Міжнародного кримінального суду пройшло розгляд Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва, який рекомендує його прийняття. Фактично створюючи умови до фіналізації майже десятилітньої дискусії, і закриваючи останні формальності що мають забезпечити повноцінне долучення України до роботи цієї інституції. Адже повноваження розслідувати злочини, вчинені в умовах війни Росії проти України з’явились в МКС, коли Верховна Рада України визнала його юрисдикцію заявами у 2014 та 2015 роках.

Цей формальний крок тривалий час був заручником певних політичних маніпуляцій, на основі міфів, непорозумінь та активного використання імені військових для досягнення тих або інших політичних зисків.
Розуміючи гостру потребу отримати підтверджене бачення та запити українських військових щодо аспектів справедливості та ставлення до ратифікації Римського статуту ГО “Українська правова консультативна група” (Ukrainian Legal Advisory Group, ULAG) у партнерстві з Соціологічною групою «Рейтинг» за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження» провели опитування чинних військовослужбовців “Правосуддя в умовах російської збройної агресії: оцінки та настрої військовослужбовців” (Аудиторія: діючі військовослужбовці. Вибіркова сукупність: 660 респондентів. Метод опитування: формалізоване інтерв’ю (face-to-face). Помилка репрезентативності дослідження з довірчою імовірністю 0,95: не більше 4,0%. Терміни проведення: 25 липня-12 серпня 2024 р.).
Метою дослідження було визначення думки військових не через призму інтерпретацій та домислень, які ми досі спостерігаємо зараз під час підготовки до голосування законопроекту про ратифікацію, а через призму соціологічного дослідження.
Його результати спростовують поширювані політиками тези щодо спротиву військових питанням ратифікації чи встановлення справедливості у контексті воєнних злочинів, що скоюються у межах російсько-української війни з 2014 року.

RG_UA_Justice_Military_082024_
UA_Justice_Military_082024_press

Теги